Művelődési Ház

Ebes

Ebes Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft.

 

 

A Művelődési házban heti, kétheti, havi rendszerességgel különböző klubok, szakkörök, hagyományőrző csoportok működnek.
Intézményünk biztosítja a közösségek működéséhez a feltételeket, igény esetén szakmai segítséget adunk tevékenységükhöz, bemutatkozásukhoz, megismertetésükhöz.

 

Foglalkozások kicsiknek és kicsit nagyobbaknak
Zenebölcsi:
Helyszín: Művelődési ház, nagyterem
Időpont: kéthetente hétfő: 9.00-10.00
Vezető neve: Lövei Lilla, zenepedagógus

A zenebölcsibe 3 hónapos kortól óvodás korig (bármikor be lehet kapcsolódni) várjuk a babákat és anyukákat (apukákat, nagyszülőket, babysittereket, kismamákat). A zenei foglalkozás magyar mondókákra és dalokra épül: gyermekeknek szóló népdalokra és főként Kodály Zoltán, Bárdos Lajos által írt műdalokra. A foglalkozásokon meghatározott sorrendben történnek az események, ami megnyugtatja, biztonsággal tölti el a gyerekeket. Az anyukák lelkének (a zene hatásain kívül) is jót tesz egy kis kikapcsolódás, kimozdulás otthonról. Itt igényesen, játszva-tanulva tölthetik el idejüket és barátság is szövődhet más kismamákkal. Ajánljuk mindazoknak, akik szeretnének új dalokat, mondókákat, ölbeli játékokat megismerni, és felismerik a jókedvű, közös éneklés, hangszeres játék fontos, sokirányú fejlesztő hatását, mélyebb, meghittebb kapcsolatra vágynak babáikkal.

 

Gyógytorna
Helyszín: Művelődési ház, nagyterem
Időpont: kedd: 18.00-19.00,csütörtök: 18.00-19.00
Vezető neve: Sóvágó Kitti

Az emberek nagy többsége szívesebben jár fizioterápiás kezelésekre, mint gyógytornára. Pedig hosszútávon a gyógytorna a leghatékonyabb kezelési mód a derékfájás, gerincbántalmak, hátfájás, lúdtalp, nyaki fájdalom, csontritkulás és egyéb mozgásszervi panaszok esetében.

 

Ebesi Sportbarátok Közhasznú Egyesület Szakosztályai
Karate
Helyszín: Művelődési ház, nagyterem
Időpont: hétfő: 18.00-20.30, szerda: 18.00-20.30
Vezető neve: sensei Kaszás Lajos

A Fehérököl harcművészet több, mint 20 éve képviseli magát Ebesen. A kezdetektől nagy érdeklődés övezte a karate edzéseket, az évek során több már felnőtté vált ebesi próbálta ki magát az edzéseken. Az Ebesi Sportbarátok Közhasznú Egyesület megalakulásával a klub lehetőséget kapott arra, hogy közösségi szinten szakosztályként működhessen. Jelenleg 15 fő keresi fel rendszeresen az edzéseket.

 

Sakk szakosztály
Helyszín: Művelődési ház, kisterem
Időpont: péntek 17-30-20-30
Vezető neve: Kovács József

A szakosztály az Ebesi Sportbarátok Egyesület megalakulása előtt, Ebesi Sakk- Körként működött. Célja elsősorban az utánpótlás korú gyerekek körében a sakkjáték megszerettetése, és hagyományteremtés. A szakosztályban jelenleg 15 tag sakkozik, gyerekek és felnőttek vegyesen.

 

Hagyományőrző csoportok
Zsongvölgyi Hagyományőrző Haditorna Egylet
Helyszín: Művelődési ház, nagyterem
Időpont: kedd 19.00-21.00, szombat 14.00-18.00
Vezető neve: Horváth Sándor Cornaille

A Hagyományőrző Egylet 1997-ben alakult, 2001-től közhasznú szervezetként, a XIV. századi magyar történelmi hagyományok és értékek ápolására, őrzésére szerveződött. A magyar kultúra értékeinek megőrzésén munkálkodik, országos, nemzetközi rendezvényeken, hagyományőrző és kulturális programokon tevékenykedik. A Célul tűzte ki, hogy minél szélesebb körben megmutassa a világnak, hogyan is élhettek, halhattak elődeink, őseink. Tevékenységük a XIV századi Magyarország korának megfelelő ruházat, fegyverzet korhű elkészítésére, megjelenítésére, használatára és a korabeli harcmodor bemutatására terjed ki. Látványos programjaikkal különböző haditorna bemutatókon, várjátékokon, iskola-, falunapokon és haditorna versenyeken vesznek részt országszerte.

 

Ebesi hagyományőrző Egyesület
Helyszín: Művelődési ház, kisterem
Időpont: kéthetente hétfőnként 13.00-14.00
Vezető: Tóvizi Jenőné

 

Ebesi Piros Rózsa Népdalkör Egyesület
Helyszín: Művelődési ház, kisterem
Időpont: péntek 13.00-15.00
Vezető: Szabó Sándor

A Piros Rózsa Népdalkör 1994-ben alakult 50 év fölötti, friss nyugdíjas nótás kedvű emberekből. 1999-ben már országos minősítésen vettek részt, 2001-ben már arany minősítésben részesültek. 2002-től közhasznú egyesületként működnek, kulturális tevékenységgel, melyből a legfontosabb a kulturális örökség megóvása.

 

Feladatuknak tartják:
- Kulturális örökség megóvása, a néphagyományok ápolása
- kiadványok, CD megjelentetése
- a helyi és környékbeli kulturális programokon való részvétel
- közös szórakozást, élményszerzést biztosító rendezvények, fesztiválok, kirándulások szervezése tagjai részére.

Eddigi eredmények: országos minősítéseken Arany Páva díját, Arany fokozatok, az országos döntőben Kiváló Arany minősítés. Vass Lajos VI. Népzenei Versenyen és a Kárpát-medencei döntőben is nívódíj. Mindezek mellett fontos feladatuknak tartják a tagság előrehaladott életkorára való tekintettel az énekkari utánpótlás szervezését, ezért az egyesület nyitott a jó ének hanggal rendelkező és énekelni szerető nők és férfiak befogadására, akik szeretnek és képesek is közösségben munkálkodni


 

 

 

 

 
kép elforgatása balra 90 fokkalelĹ‘zĹ‘slideshow elindításaKövetkező‘kép elforgatása jobbra 90 fokkal
loading
clearbox ablak bezárása
slideshow megállításaslideshow elindítása