Múzeum

Ebes

Széchényi Ferenc Tájmúzeum.

 

Kedves Látogatók, Intézmény használók!
USZT
A 484/2020 (XI.10.) Korm. rendelet értelmében 2020. november 11-étől határozatlan időre a Községi Könyvtár,
Művelődési ház és a Széchényi Ferenc Tájmúzeum zárva tart.
Bővebb tájékoztatás Eignerné Bartusz Andrea ügyvezetőtől kérhető a 06-20-251-6987-as telefonszámon.
Megértésüket köszönjük!

A múzeum 2004. augusztus 27-én nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A múzeum alapítója Ebes Község Önkormányzata, fenntartója az Ebes Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft.

 

muzeum

 

A múzeum történeti, régészeti és néprajzi gyűjtőkörrel rendelkezik. Gyűjtőterületét a Ebes, Hajdúszoboszló, Hajdúszovát, Nagyhegyes közigazgatási területe adja.
A múzeum célja és feladata: gyűjteni, megőrizni és közzétenni Ebes és a gyűjtőterületéhez tartozó települések tárgyi és szellemi örökségét.
A múzeum alapját a következő gyűjtemények alkotják:

A néprajzi gyűjtemény alapját Virág István - egykori ebesi, ma debreceni lakos - ajándékozta a múzeumnak. Már a múzeum létrejötte előtt, 2002-ben egy időszaki kiállítást rendezett gyűjteményéből az Ebesi Vendégvárók Egyesülete. Virág István ekkor felajánlotta gyűjteménye egy részét egy állandó, múzeumi kiállítás megvalósításához.

A történeti gyűjtemény alapját Haja István hagyatéka és az Ebesi Krónika anyaga alkotja.
A Haja-hagyaték tartalmaz mindazon fotó- és írásos dokumentumot, szakirodalmi- és hivatkozási anyagot, amelyek az Ebesi krónika című könyv megírásához szükségesek voltak. A múzeum feladatának tartja Haja István úttörő munkájának folytatását, és a megkezdett tematika szerint tovább gyűjteni a dokumentumokat Ebes helytörténetéhez.

A régészeti gyűjtemény jelenleg csupán szórvány leletanyagot tartalmaz, melyet helyi lakosok, illetve az iskola ajándékozott a múzeumnak. A múzeum alapításától mostanáig ugyanis - annak ellenére, hogy régészeti gyűjtőkörrel 2005 óta rendelkezik - nem volt lehetősége régészeti tevékenységet folytatni, azonban a 2010-es év során egy sajtgyár építése kezdődött Ebesen, melynek során régészeti feltárásra is sor került. Ebben a feltárásban a Széchényi Ferenc Tájmúzeum is részt vett.

A múzeum gondozza Uzonyi Pál (1923-1986) ebesi lakos, földrajz - rajz szakos tanár, tanyasi iskolaigazgató hagyatékát is. A képzőművészeti anyag - festmények, grafikák, fafaragások, versek- őrzéséről és rendszeres közzétételéről a Széchényi Ferenc Tájmúzeum gondoskodik.
2013-ban, születésének 90. évfordulója alkalmából saját rajzaival illusztrált gyermekverses kötetének megjelentetésével tisztelgett a Kft. Uzonyi Pál munkássága előtt.

 

Munkatársak:
Eignerné Bartusz Andrea múzeumvezető, etnográfus
Számadó Zsolt történész

 

 

 

 

 
kép elforgatása balra 90 fokkalelĹ‘zĹ‘slideshow elindításaKövetkező‘kép elforgatása jobbra 90 fokkal
loading
clearbox ablak bezárása
slideshow megállításaslideshow elindítása