Állandó kiállításaink

Ebes

Széchényi Ferenc Tájmúzeum.

 

Ítélet nélkül - családok munkatáborokban

 

muzeum

 

Az 50-es évek elején a Hortobágyon 12 zárt kényszermunkatábort hoztak létre, ezek közül egy volt az ebesi.

Elsősorban Magyarország déli és nyugati határához közel eső településekről telepítettek ki több ezer embert családostul - csecsemőktől az aggastyánokig -, nem kímélve a betegeket sem, hogy részei legyenek a Hortobágy természetátalakításának, az ötvenes évek elejének kísérleti tervgazdálkodásának.

Árkus, Borsós, Borzas- Mihályhalma, Ebes, Elep, Erzsébettanya, Kócspuszta, Kónya, Kormópuszta, Lászlómajor, Lenin tanya, Tedej. 12 név, 12 hely a Hortobágyi Állami Gazdaság területén. 12 tábor helyszíne, ahová 1950- 1953 között a sztálinista- kommunista diktatúra ideje alatt ártatlanul, ítélet nélkül hurcoltak el családokat zárt kényszermunkatáborokba. Ennek az időszaknak, a 12 táborba elhurcolt, a szabadságuktól, emberi méltóságuktól megfosztott családoknak állít emléket a 2005-ben nyílt kiállítás.

A kiállítás ma már ritkán fellelhető tárgyakból, dokumentumokból, korhű ruházatba öltöztetett viaszfigurákból, és a helyszínen felépített kényszerlakhely tükörmásából áll.

A múzeum udvarán a munkatáborokban meghalt valamennyi ártatlan áldozatnak emléket állítva síremlékmű került felavatásra 2007. október 13-án.

 

muzeum

 

" Ítélet nélkül..."
Családok munkatáborokban
Válogatás az ebesi Széchényi Ferenc tájmúzeum állandó kiállításának anyagából

USZT

 

 

 

 

 

 
kép elforgatása balra 90 fokkalelĹ‘zĹ‘slideshow elindításaKövetkező‘kép elforgatása jobbra 90 fokkal
loading
clearbox ablak bezárása
slideshow megállításaslideshow elindítása