Közösségeink

A Művelődési házban heti, havi rendszerességgel különböző klubok, szakkörök, hagyományőrző csoportok működnek. Biztosítjuk a közösségek működéséhez a feltételeket, igény esetén szakmai segítséget adunk tevékenységükhöz, bemutatkozásukhoz, megismertetésükhöz.

Zsongvölgyi Hagyományőrző Haditorna Egylet

A Hagyományőrző Egylet 1997-ben alakult, 2001-től közhasznú szervezetként, a XIV. századi magyar történelmi hagyományok és értékek ápolására, őrzésére szerveződött. A magyar kultúra értékeinek megőrzésén munkálkodik, országos, nemzetközi rendezvényeken, hagyományőrző és kulturális programokon tevékenykedik.

Célul tűzte ki, hogy minél szélesebb körben megmutassa a világnak, hogyan is élhettek, halhattak elődeink, őseink. Tevékenységük a XIV. századi Magyarország korának megfelelő ruházat, fegyverzet korhű elkészítésére, megjelenítésére, használatára és a korabeli harcmodor bemutatására terjed ki. Látványos programjaikkal különböző haditorna bemutatókon, várjátékokon, iskola-, falunapokon és haditorna versenyeken vesznek részt országszerte.

Ebesi Hagyományőrző Egyesület

Az Ebesi Hagyományőrző Egyesület 2013-ban kezdte meg működését klub formában, majd 2017-ben megtörtént a Klub hivatalos egyesületi bejegyzése is. Jelenleg 15 fő aktív tagja van.

Céljai között szerepel a település hagyományainak felkutatása, megtartása és tovább örökítése a fiatalabb korosztály számára, rendezvényeiket is ebben a szellemben tervezik, szervezik. Pl. a Télűző farsangi mulatság, a Családi juniális, Torta- és süteményfesztivál.

Ebesi Piros Rózsa Népdalkör Egyesület

A Piros Rózsa Népdalkör 1994-ben alakult 50 év fölötti, friss nyugdíjas nótás kedvű emberekből. 1999-ben már országos minősítésen vettek részt, 2001-ben már arany minősítésben részesültek. 2002-től közhasznú egyesületként működnek, kulturális tevékenységgel, melyből a legfontosabb a kulturális örökség megóvása és a néphagyományok ápolása

Eddigi eredmények: országos minősítéseken Arany Páva díjak, Arany fokozatok, az országos döntőben Kiváló Arany minősítés. Vass Lajos VI. Népzenei Versenyen és a Kárpát-medencei döntőben nívódíj.

Mindezek mellett fontos feladatuknak tartják a tagság előrehaladott életkorára való tekintettel az énekkari utánpótlást, ezért az Egyesület nyitott a jó ének hanggal rendelkező és énekelni szerető nők és férfiak befogadására, akik szeretnek és képesek is közösségben munkálkodni.

Kékibolya citeraegyüttes

Mazsorett

Gyógytorna

Az emberek nagy többsége szívesebben jár fizioterápiás kezelésekre, mint gyógytornára. Pedig hosszútávon a gyógytorna a leghatékonyabb kezelési mód a derékfájás, gerincbántalmak, hátfájás, lúdtalp, nyaki fájdalom, csontritkulás és egyéb mozgásszervi panaszok esetében.

Zumba

A zumba Kolumbiából származó, könnyen elsajátítható, latin ritmusokra épülő tánc, mely fitneszprogram is egyben. A mozdulatok aerobik és különböző táncok lépéseiből tevődnek össze. Olyan ismert táncok alaplépéseit tartalmazza, mint a salsa, merengue, cumbia, flamenco, calypso, reggaetón és a hastánc.

Hastánc

A hastánc azt az arab eredetű klasszikus táncot jelzi, amely a Közel-Kelet fejedelmi udvaraiban alakult ki, és hangsúlyozza az emberi test összetett mozgását, melynek középpontjában a csípő és köldöktáj hullámoztatása és rezegtetése áll, de a mozdulatok a test minden részét felhasználják. A világ egyik legrégebbi táncának tekintik, mely az ókori Egyiptomból származik. Eredetileg spontán és rögtönzött tánc volt, ma azonban iskolákban tanítják a világ minden táján. Országtól és a régiótól függően sokféle formát öltött, mind jelmezben, mind táncstílusban; de az egyiptomi stílus a világon az egyik legelterjedtebb és sok tánciskola tanítja ezt. Alapvetően női tánc, de férfi művelője is volt és ma is van.

Ebesi Sportbarátok Közhasznú Egyesület Szakosztályai

Karate

A Fehérököl harcművészet több, mint 20 éve képviseli magát Ebesen. A kezdetektől nagy érdeklődés övezte a karate edzéseket, az évek során több már felnőtté vált ebesi próbálta ki magát az edzéseken. Az Ebesi Sportbarátok Közhasznú Egyesület megalakulásával a klub lehetőséget kapott arra, hogy közösségi szinten szakosztályként működhessen.

Sakk szakosztály

A szakosztály az Ebesi Sportbarátok Egyesület megalakulása előtt, Ebesi Sakk- Körként működött. Célja elsősorban az utánpótlás korú gyerekek körében a sakkjáték megszerettetése, és hagyományteremtés. A szakosztályban jelenleg 15 tag sakkozik, gyerekek és felnőttek vegyesen.

Ebesi Polgárőr Egyesület