Állandó kiállítások

Ítélet nélkül- Családok kényszermunkatáborokban

Az 1948-56-ig terjedő Rákosi korszak terror uralmát bemutató kiállítás az 1950-53-ig terjedő hortobágyi és nagykunsági kitelepítésekre fókuszál. A tárlat Ebeshez fűződő helytörténeti jelentőségét az a tény adja, hogy a település hivatalos létrejötte előtt (1952) az Állami Gazdaságok területén 1951 és 1953 között több, mint 1070 fő volt a lakhelyéről bírósági tárgyalás nélkül – tehát jogtalanul- elhurcolva (kitelepítve) teljes vagyonelkobzás kíséretében.

Az állandó kiállítás rendszeresen ad helyet múzeumpedagógiai foglakozásoknak, rendhagyó történelem óráknak.

Retró kiállítás

A gyűjtemény a múzeum saját anyagából, helyi és vidéki lakosok felajánlásából áll össze. A kiállítás újszerűségét az enteriőr-szerű elrendezés adja, így bemutatásra került egy iskolai tanterem, nappali és gyermekszoba is.

Jövőbeli feladatunk a kiállítások további népszerűsítése, használhatóvá tétele az óvodai-, iskolai oktatásban. Mindezeket a kicsiknek és családosoknak kincskereső játékkal, a nagyobb korosztálynak rendhagyó történelem órákkal és mostanában népszerű szabadulós (Exit stb.) játékba csempészett történelemmel igyekszünk a tudáson túl, élményt is nyújtani a múzeumlátogatóknak.

Helytörténeti gyűjtemény

A debreceni Déri Múzeum gyűjteményében található, de Ebes közigazgatási területéről származó régészeti leletek és néprajzi anyag bemutatása.

Uzonyi Pál gyűjtemény

A múzeum gondozza Uzonyi Pál (1923-1986) ebesi lakos, földrajz – rajz szakos tanár, tanyasi iskolaigazgató hagyatékát is. A képzőművészeti anyag – festmények, grafikák, fafaragások, versek- őrzéséről és rendszeres közzétételéről a Széchényi Ferenc Tájmúzeum gondoskodik.

2013-ban, születésének 90. évfordulója alkalmából saját rajzaival illusztrált gyermekverses kötetének megjelentetésével tisztelgett a Kft. Uzonyi Pál munkássága előtt.