TÁMOP-3.2.3-09/2-2010-004

"Építő közösségek- Közművelődési színterek az egész életen át tartó tanulás szolgálatában Hajdú-Bihar megyében"

2010 novemberében indult az Ebes Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. konzorcium keretében (Balmazújváros, Komádi, Egyek településsel közösen) nyertes közművelődési pályázata, amely 2012.  március 31-én zárult le. 

A pályázat lehetőséget nyújtott a felnőtt lakosság számára egyrészt számítógépes oktatás, számítástechnikai tanfolyamok megvalósítására, másrészt életvezetési klub és előadássorozat megtartására, melynek célja a testi-lelki harmónia, helyes életvezetési ismeretek, helyes táplálkozás kialakítása. Az önismeret-fejlesztő és egészségvédő előadássorozattal, álláskeresési tréning szervezésével célunk a hátrányos helyzetű, rendszeres munkát nem végzők bekapcsolása az egész életen át tartó tanulás folyamatába, ezáltal visszavezetni a helyi lakosokat a munka világába, elősegítve ez által a helyi és önidentitás fejlesztését.

A Művelődési ház saját szakkörei a mazsorett és a néptánc mellett, az Általános Iskolával közösen a gyerekek is több tehetségfejlesztő szakkörön vehettek részt a pályázat keretében, így az újságíró és médiaismereti -, az ütős kamara-, valamint természetbarát szakkörön. 

Ezen kívül az „Építő közösségek” pályázattal lehetőség nyílt helyi általános iskoláskorú gyerekek nyári táboroztatására is Bakonybélben, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Erdőismereti Oktatóbázis és Kismesterségek Házában. 

A kézműves alkotótáborban, két turnusban olyan általános iskoláskorú gyerekek táborozhattak, akik jó tanulmányi eredményük mellett valamely kézműves tevékenységben már akár előzetes ismerettel, tudással rendelkeztek vagy kedvet éreztek annak kipróbálására. A táborban a következő szervezett programokon vettek részt a gyerekek: kézműves oktatók által tartott kézműves foglalkozások (gyertyamártás, könyvkötészet, gyöngyszövés, bőrözés, fafaragás, kosárfonás, agyagozás, nemezelés), erdei iskolai programok (vízvizsgálati foglalkozás, erdőismereti foglalkozás, kultúrtörténeti séta), szervezett szakvezetéssel egybekötött kirándulás alkalmával a helyi és a környező települések jellegzetességeit ismerhették meg (Tihanyi apátság, Levendula ház Látogatóközpont, Zirci arborétum, Veszprémi állatkert).


A 2012. március 20-án, Balmazújvároson megtartott projektzáró rendezvényen a projektben résztvevő csoportok közül bemutatkoztak a mazsorett, a néptánc és az ütős kamara szakkör tagjai, akik fellépésükkel emelték a rendezvény színvonalát. A színpadi produkciók előtt a kézműves táborban készült alkotásokat, tábori fotókat kiállítás keretében tekinthették meg az érdeklődők.